Claudiu Năsui a anunţat miercuri reorganizarea Ministerului Economiei. El spune că vor fi reduse 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie.
„Ministerul Economiei va fi reformat, într-unul dintre cele mai importante eforturi de tăieri de posturi din rândul instituţiilor statului din ultimii zeci de ani. Reducem 39% din funcţiile de conducere şi 30% din cele de execuţie, printr-un plan pe care l-am pus la punct săptămânile acestea”, a anunţat miercuri Claudiu Năsui.
Ministrul Economiei Claudiu Năsui susține că instituția este rezultatul multiplelor despărţiri şi comasări de ministere: „Ministere inutile create numai pentru a oferi sinecuri în negocieri politice. De aceea, ministerul economiei a ajuns să aibă foarte multe structuri şi, mai ales, foarte mulţi şefi”.
De asemenea, Năsui precizează că statul român e „masiv supra-dimensionat”, iar în în ultimii ani numărul de bugetari şi de instituţii noi în România a tot crescut „pentru că fiecare politician a vrut să-şi crească puterea, posturile şi bugetul la dispoziţie pe spatele contribuabilului”.
„De aceea am ajuns să avem mii de structuri, instituţii şi agenţii inutile. Le cunoaştem bine pe câteva dintre ele: institute ale levantului, academii de cercetare, agenţii fără număr şi pentru orice motiv, etc. Sunt efectiv sute de astfel de structuri înfiinţate doar pentru a da posturi de conducere unor personaje conectate politic şi pentru a salariza activ de partid. Toate acestea din banii noştri. A venit vremea să reformăm acest stat. Nu este nevoie de atâţia şefi şi directori în Ministerul Economiei. Avem nevoie de un stat mic şi concentrat pe ce trebuie să facă”, susţine ministrul Economiei.
Prin această reorganizare vor fi reduse funcţiile redundante şi departamentele care nu şi-au arătat niciodată utilitatea, a mai spus el.
În luna iunie 2021, Claudiu Năsui anunța că a desființat 40 de posturi din Ministerul Economiei cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială.
„În teorie, funcţiile acestea ar fi trebuit să promoveze turismul. În practică ştim cu toţii ce se întâmplă cu aceste posturi la stat. Sinecurile acestea au fost create de guvernul PSD. Iniţial, Ministerului Turismului a creat 15 astfel de posturi. Dar, ulterior, numărul s-a triplat până la 40. Ele aveau statut diplomatic inclusiv în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile la pensie, de unde pensia specială. Asta era viziunea de promovare a turismului a statului român: sinecuri şi pensii speciale”, a scris ministrul pe Facebook.